Lahko pomagam

zrnodozrna

Zrno do zrna

Da bi razširili krog darovalcev smo leta 2012 v sodelovanju s Časopisno hiši Delo, ki nam omogoča brezplačno vlaganje položnic v Delo in Slovenske novice, začeli z akcijo zbiranja sredstev Zrno do zrna. Tudi majhni darovi pomenijo veliko, če se zanje odloči veliko ljudi, zato vas prosimo za podporo na TRR SI56 0214 0008 9842 562 (sklic 2855712).

Upam, da poznate eno najlepših pesmi Ivana Minattija, Nekoga moraš imeti rad. Če je še ne, jo preberite. Navdihujoča je, navdihujoča tudi za tiste, ki se zavedate, da mora življenje neprestano stopati iz okvirov vsakdanjega in zasebnega; ker potrebuje bližino, ki zna pogledati v oči in v njih razbrati stisko, ki si upa pogledati v obraz in na njem razbrati brazde bolečine in osamljenosti. Potrebuje bližino, ki poišče odgovore. Bližino, ki ne rešuje vseh vprašanj sveta, ampak naredi dobro tistemu, ki ga ima pred seboj, ki potrebuje roko na rami …

Zahvaljujem se Škofijski karitas Ljubljana, da nam omogoča stopati v bližino z nam neznanimi bližnjimi. Zahvaljujem pa se tudi vsem vam, ki boste s svojim darom za potrebe Karitas dovolili, da vam ti neznani bližnji naslonijo roko na vašo ramo in se boste eni in drugi nasitili bližine. Naj vas Bog vse obilno blagoslovi.

msgr. Stanislav Zore OFM
ljubljanski nadškof metropolit

…nekomu moraš nasloniti roko na ramo,
da se, lačna, nasiti bližine…

Ivan Minatti

 

Zrno do zrna
poloznica

Namesto v državni proračun, lahko 1% dohodnine, ki jo od vas vzame država, namenite Slovenski karitas za pomoč ljudem v stiski. Vaša odločitev za vas ne predstavlja nikakršne dodatne finančne oziroma davčne obremenitve.
Natisnite si obrazec

stiska

Stiska

Akcija Stiska poteka na ravni župnij in preko baze naših darovalcev, ki jih vsako leto zaprosimo za podporo. Pridružite se jim lahko tudi Vi. S svojim darom boste pomagali socialno ogroženim družinam, posameznikom, starejšim, bolnim in brezdomcem. Zbrana sredstva bomo namenili:

 • nakupu hrane za pakete,
 • nakupu higienskih potrebščin,
 • pomoči pri plačilu položnic za osnovne življenjske stroške in dodatno zdravstveno zavarovanje

Dar lahko nakažete mesečno po 3,00 EUR; štirikrat letno po 9,00 EUR; dvakrat letno po 18,00 EUR ali v letnem znesku 36,00 EUR.
Za ljudi v stiski lahko darujete tudi na TRR SI56 0214 0008 9842 562 (sklic 216)

Dragi dobrotniki!
Za letošnjo dobrodelno akcijo Stiska so pri Škofijski karitas Ljubljana izbrali misel Ivana Cankarja: Srečna je pot, če je ljubezen vodnik. Ko sem jo prebral, se je v meni razvil pogovor o vsebini te misli.
Čeprav v različnih razpravah poslušamo o ljubezni do domovine, do narave, do živali, do vsemogočega, vendarle vse te »ljubezni« niso enake med seboj. Ko namreč zaslišimo besedo ljubezen, nam nikoli ne pride na misel nič drugega, kot odnos med dvema človekoma, ki ju je povezala posebna bližina in ju druži izbrano čustvo.
Zato nas ljubezen kot vodnik ne more voditi drugam, kot k človeku, kot kristjane pa nas mora ljubezen voditi k človeku, ki je v stiski – k ubogim, pohabljenim, slepim, hromim, k tistim, ki ti ne morejo povrniti, pravi Jezus. Ja, prav to je ljubezen, daje, ne da bi pričakovala povračilo, preprosto daje.
Zahvaljujem se Vam za dar za pomoči potrebne. Obenem pa prosim Boga, naj blagoslovi vse tisto, kar potrebujete tudi zase in za svoje.

msgr. Stanislav Zore OFM
ljubljanski nadškof metropolit

Srečna je pot, če je ljubezen vodnik…
Treba je samo prijazne besede in prijaznega pogleda in ozdravljena je vsaka bolezen in vsaka žalost je pri kraju.
Ivan Cankar

Sprejem rabljenih stvari

V našem skladišču na Hudovernikovi 6 sprejemamo obleko, obutev, otroško opremo, higienske pripomočke, pripomočke za gospodinjstvo ipd. Prejemniki darovanih stvari so ljudje v gmotni stiski, ki je vir malodušja in izgube samozaupanja. Mnogi se nahajajo tudi v duševnih stiskah. Z darovanjem oblačil in drugih predmetov, ki so sodobni in lepo ohranjeni, jim pomagamo premagovati občutek manjvrednosti in zaznamovanosti.

Kaj najbolj potrebujemo?
 • sodobna in športna oblačila za odrasle, mladostnike in otroke
 • sezonsko obutev
 • oblačila in opremo za dojenčke
 • spodnje perilo,
 • posteljnino in brisače
 • higienske pripomočke
 • pripomočke za gospodinjstvo
 • manjše športne rekvizite in opremo za mladino (smuči, rolerje, drsalke, ...)
Slovenska karitas: http://www.karitas.si/

 

Stiska
Image