Lahko pomagam

zrnodozrna

Zrno do zrna

Da bi razširili krog darovalcev smo leta 2012 v sodelovanju s Časopisno hiši Delo, ki nam omogoča brezplačno vlaganje položnic v Delo in Slovenske novice, začeli z akcijo zbiranja sredstev Zrno do zrna. Tudi majhni darovi pomenijo veliko, če se zanje odloči veliko ljudi, zato vas prosimo za podporo na TRR SI56 0214 0008 9842 562 (sklic 2855712).

Vprašanje, ki ga je Bog postavil Kajnu, je tako temeljno vprašanje človečnosti vsake družbe in vsake družbene skupine, da bi si ga morali vedno znova ponavljati. Kje je moj brat? Živimo v času, ko svet postaja vedno manjši. »Manjšanje« sveta obenem tudi širi skupnost mojih bližnjih. V svet mojih čustev vstopajo ljudje z vsega sveta. Pomembno je, da odprtost oči in srca za ves svet ne zoži mojega pogleda na brate in sestre okoli mene. Prehitro lahko izpadejo iz našega vidnega polja: ne opazimo, kako živijo, kaj potrebujejo, kaj jih skrbi … Morda ne opazimo niti tega, da so. Zato se zahvaljujem Škofijski karitas Ljubljana, da nas prebuja za potrebe bratov in sester, ki živijo v naši soseščini, prosijo po naših trgih. Je človek, ki potrebuje mojo pomoč, nadloga ali je brat? Kdo je moj brat? Zahvaljujem se tudi vsem vam, ki ne spregledate tistih, ki jim je življenje manj prijazno. Hvala vam, da s svojim darom lajšate njihove dneve in skrbi. Naj Bog blagoslovi to, kar boste darovali, in naj obilno pomnoži tudi to, kar potrebujete zase.

msgr. Stanislav Zore OFM
ljubljanski nadškof metropolit

 

Zrno do zrna
poloznica

Namesto v državni proračun, lahko 0,5% dohodnine, ki jo od vas vzame država, namenite Slovenski karitas za pomoč ljudem v stiski. Vaša odločitev za vas ne predstavlja nikakršne dodatne finančne oziroma davčne obremenitve.
Natisnite si obrazec

stiska

Stiska

Akcija Stiska poteka na ravni župnij in preko baze naših darovalcev, ki jih vsako leto zaprosimo za podporo. Pridružite se jim lahko tudi Vi. S svojim darom boste pomagali socialno ogroženim družinam, posameznikom, starejšim, bolnim in brezdomcem. Zbrana sredstva bomo namenili:

 • nakupu hrane za pakete,
 • nakupu higienskih potrebščin,
 • pomoči pri plačilu položnic za osnovne življenjske stroške in dodatno zdravstveno zavarovanje

Dar lahko nakažete mesečno po 3,00 EUR; štirikrat letno po 9,00 EUR; dvakrat letno po 18,00 EUR ali v letnem znesku 36,00 EUR.
Za ljudi v stiski lahko darujete tudi na TRR SI56 0214 0008 9842 562 (sklic 216)

Dragi dobrotniki!
Pred vami je prošnja za pomoč. Prosijo sodelavci Karitas, ki brez vas in vaše dobrote ne morejo odgovoriti na prošnje in potrebe tistih, ki so v stiski. V knjigi Razodetja je čudovit stavek: „stojim pred vrati in trkam. Če kdo sliši moj glas in odpre vrata, bom stopil k njemu in večerjal z njim, on pa z menoj“ (Raz 3,20). Na drugem mestu pa je rekel: „Resnično, povem vam: Kar koli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili“ (Mt 25,40). Prepričan sem, da med nami ni nikogar, ki ne bi odprl vrat, če bi vedel, da je pred njimi Jezus. V istem duhu tudi ne smemo preslišati nobenega trkanja pomoči potrebnih. Tudi trkanja Karitas ne, saj preko Karitas na vaša vrata trkajo potrebe in stiske ljudi. S kakšnim veseljem bi vsak izmed nas sprejel Jezusa za svojo mizo in večerjal z njim. Ko nekomu pomagam, da so njegovi dnevi manj temni in njegove skrbi manj hude, ko nekomu pomagam, da ima jed na mizi, je kot bi skupaj z Jezusom sedel za mizo in večerjal z njim.
Dragi dobrotniki, zahvaljujem se vam, da Jezusu v pomoči potrebnih odpirate svoja vrata in ga povabite na obisk. Gospoda prosim, naj blagoslovi vašo pomoč ljudem v stiski in naj blagoslovi tudi to, kar potrebujete zase.

msgr. Stanislav Zore OFM
ljubljanski nadškof metropolit

Sprejem rabljenih stvari

V našem skladišču na Hudovernikovi 6 sprejemamo obleko, obutev, otroško opremo, higienske pripomočke, pripomočke za gospodinjstvo ipd. Prejemniki darovanih stvari so ljudje v gmotni stiski, ki je vir malodušja in izgube samozaupanja. Mnogi se nahajajo tudi v duševnih stiskah. Z darovanjem oblačil in drugih predmetov, ki so sodobni in lepo ohranjeni, jim pomagamo premagovati občutek manjvrednosti in zaznamovanosti.

Kaj najbolj potrebujemo?
 • sodobna in športna oblačila za odrasle, mladostnike in otroke
 • sezonsko obutev
 • oblačila in opremo za dojenčke
 • spodnje perilo,
 • posteljnino in brisače
 • higienske pripomočke
 • pripomočke za gospodinjstvo
 • manjše športne rekvizite in opremo za mladino (smuči, rolerje, drsalke, ...)
Slovenska karitas: http://www.karitas.si/

 

Stiska
Image