Kontakt

Kdo smo

kdo smo

Karitas smo usposobljeni sodelavci in prostovoljci, ki poskušamo ljudem v stiski pomagati tako, da varujem njihovo človeško dostojanstvo in poskušamo vsem obrobnim omogočiti njihovo vključenost v družbo.

Na Škofijski karitas Ljubljana delujemo na naslednjih področjih:

 1. izvajamo naše redne programe pomoči
 2. povezujemo in skrbimo za delovanje mreže Župnijskih karitas
 3. nudimo strokovno podporo in pozitvno spodbudo našim prostovoljcem
 4. organiziramo akcije zbiranja pomoči

Poslanstvo

Škofijska karitas Ljubljana je cerkvena dobrodelna ustanova Nadškofije Ljubljana. 29. junija 1990 jo je ustanovil takratni ljubljanski nadškof dr. Alojzij Šuštar z namenom, da uresničuje dobrodelno poslanstvo Cerkve po Jezusovi zapovedi ljubezni do bližnjega. Ker krščanskega življenja ne more biti brez dobrodelnosti, Cerkev predvsem na ravni škofije in v pripadajočih župnijah pomoč ubogim, obrobnim in ljudem v najrazličnejših stiskah uresničuje organizirano in načrtno.

Naši dosežki

V več kot 30 letih delovanja smo na Škofijski karitas Ljubljana vzpostavili in še vedno izvajamo naslednje programe pomoči:

Vsak mesec pomagamo pri plačilu položnic (redni stanovanjski stroški, najemnina, stroški obveznega zdravstvenega zavarovanja), ki jih prosilci v stiski sami ne zmorejo sproti poravnati.

Vsako leto v jeseni organiziramo humanitarno akcijo Družina, v okviru katere prosilcem nudimo pomoč pri nakupu energentov za ogrevanje oz. pri plačilu stroškov ogrevanja tekom kurilne sezone.

V okviru programa EU hrane vsako leto s prehranskimi paketi oskrbimo čez 24.000 uporabnikov. V sklopu pomoči študentkam mamicam letno spremljamo in pomagamo okoli 30 mladim družinam.

Vsako leto v poletnem času organiziramo dobrodelno akcijo pomoči pri nakupu šolskih potrebščin, v okviru katere šolarje in dijake z območij 70 Župnijskih karitas oskrbimo z boni za nakup šolskih potrebščin ter šolskimi zvezki, ki jih zberemo v okviru akcije Pokloni zvezek.

V sodelovanju s Slovensko karitas omogočamo letovanje družinam in otrokom, vsako leto z nami letuje 12 družin v dveh terminih ter okoli 60 otrok. Redno organiziramo zimske in poletne tabore za slepe, katerih se vsakič udeleži okoli 40 slepih in slabovidnih oseb skupaj s spremljevalci.

Vzpostavili smo sistem izmenjave in izposoje invalidskih ter ortopedskih pripomočkov, imamo pa tudi skladišče z oblačili, kjer je uporabnikom na voljo rabljena obleka, obutev, igrače, gospodinjski pripomočki ter tekstil.

Od projektov, v katerih sodelujemo, ohranjamo dobre prakse. Tako smo pred leti v okviru projekta pomoči deložiranim opremili večstanovanjski objekt v Logatcu, v katerem tudi po koncu tega projekta nudimo nastanitev ranljivejšim in socialno ogroženim. Trenutno je v omenjeni hiši opremljenih in naseljenih 7 različno velikih bivanjskih enot.

Našim sodelavcem in prostovoljcem po Župnijskih karitas nudimo oporo tudi preko izobraževanj in usposabljanj. Tako v pomladnih in jesenskih mesecih pripravimo strokovna izobraževanja za pomoč našim prostovoljcem pri konkretnem delu s prosilci. Organiziramo tudi dvoletni program poglobljenega usposabljanja za svetovanje: v zadnjih 6 letih je omenjeni program zaključilo 18 prostovoljcev, 18 prostovoljcev ga trenutno izdeluje, zaradi zamika, ki ga je povzročila epidemija, pa imamo polno že naslednjo študijsko skupino.


Organigram Škofijske karitas Ljubljana

Finančno poročilo za leto 2020 – AJPES

Vsebinsko poročilo za leto 2020

Razmerje med najvišjo (vsaj VII. stopnja izobrazbe) in najnižjo (III. stopnja izobrazbe) plačo v organizaciji znaša 1 : 2,3*

*Upoštevana je višina plače zaposlenih preko javnih del (program Aktivne politike zaposlovanja), ki je določena s strani ZRSZ.

Kje smo

Sprejemna pisarna in svetovalni center

Poljanska cesta 2
1000 Ljubljana
Tel: (01) 439 2130
GSM: (051) 693 322
E-pošta: info@lj.karitas.si
Uradne ure za darovalce
 • ponedeljek-četrtek: 9h do 16h
 • petek: 9h do 14h
 • sobota-nedelja: zaprto
Uradne ure za prejemnike pomoči
 • ponedeljek-četrtek: 9h do 12h in 14h do 16h
 • petek: zaprto

Skladišče z oblačili

Hudovernikova ulica 6
1000 Ljubljana
Tel.: (01) 232 7974

Uradne ure za darovalce
 • ponedeljek-četrtek: 8h do 16h
 • petek: 8h do 12h
 • (v mesecu avgustu zaprto!)
Uradne ure za prejemnike pomoči
 • ponedeljek-četrtek: 9h do 12.30 in 13h do 15.30
 • petek: zaprto
 • (v mesecu avgustu zaprto!)